NINS I NINES AMB TDAH DURANT EL CONFINAMENT. COM ELS PODEM AJUDAR?

La situació de confinament i la nova rutina ens afecten a tots i en especial als nins i nines amb TDAH.

Els canvis en els horaris,  menys temps per dedicar a d’activitat física, a estar a l’aire lliure i a la socialització,  poden generar malestar en el nin que se pot manifestar a través de la conducta, com estar en un estat més irritable, patir canvis en la qualitat del son, etc. 

Per tal de fer més lleugeres les conseqüències de l’estada a casa i vos proposam una sèrie de consells i activitats que vos poden ser útils per ajudar als vostres fills i filles. 

 

ESTABLIR UNA RUTINA

Saber quines són les activitats que  hem de fer durant el dia i que aquestes es repeteixin més o menys al llarg de la setmana ens proporciona estabilitat i seguretat. 

Per això vos proposam l’elaboració d’un horari en el qual es marquin les rutines a seguir: Hora d’aixecar-se, fer el llit, berenar, feineta… Aquest horari l’hem de fer per escrit i amb colors, que sigui molt visual, i penjar-lo  a un lloc de la casa que els nins i nines puguin veure.

A l’hora de fer l’horari hem de  tenir en compte una sèrie de pautes

-Intercalar moments d’activitat física entre les tasques: Per exemple, al matí abans de començar els deures es pot fer alguna activitat com jugar a encestar, jugar a xanca, o seguir balls a través de videotutorials online. També podem afegir un moment de descans o “pati” a mig matí. 

Gastar aquesta energia pels nins i nines suposa carregar les piles per poder continuar amb tasques que requereixen concentració.

 

Donar alguna responsabilitat: Ja pot ser parar taula, fer el llit… Han de ser poques i concretes i sobretot, que ens puguem assegurar del seu compliment.

-Deixar cada dia un espai de temps lliure o d’oci: Això el permetrà fer les activitats que realment li agraden i desfogar-se.

-Trobar un moment per fer una activitat de relaxació: Ja siguin exercicis de respiració, escoltar música tranquila, o escoltar sessions de relaxació de tutorials online.

-Controlar l’ús de pantalles: Aquests dies és fàcil caure un ús excessiu de tele, mòbil, tableta o ordinador. Vos pot ser útil pactar amb el nin o nina quin moment del dia es dedicarà a fer un d’aquests dispositius. És molt important evitar-ne l’ús a la nit, ja que aquests tipus d’estímul afecta a la qualitat del son. 

 

A L’HORA DE FER ELS DEURES…

El moment de fer  deures pot suposar una font de  conflicte entre el nin o nina i l’adult que l’acompanya. Per evitar l’aparició de conflictes vos recomanem:

-Preparar i anticipar el temps de treball: Igual que passa amb les rutines, saber quines activitats s’han de fer i durant quant de temps genera seguretat en el nin. Per això, abans de començar a fer feina, podem decidir junts o pactar quines assignatures es faran, quines activitats i fins a quina hora. 

-Intercalar intervals de 20 o 30 minuts de feina i 5 o 10 de descans. Això ajudarà a evitar l’efecte acumulatiu del cansament i facilitarà el manteniment de l’atenció en els propers 20 minuts. És a dir, farem que el nin sigui més productiu el temps que està davant el quadern.

-Fer activitats curtes i concretes. Si la tasca és llarga la podem dividir en passos més petits, per afavorir la motivació.

-Combinar activitats intel·lectuals amb activitat física i lúdica. Per exemple després de fer una tasca difícil, fer-ne una de fàcil, de pintar, encerclar… I després una altra de difícil.

-Ajudar-lo amb l’ordre i el  material: Mantenir la taula de treball en ordre és molt important per evitar distraccions innecessàries. Per això vos recomanam abans de començar cada assignatura posar damunt la taula només allò que necessita en aquell moment. 

Quan hagi de canviar d’activitat, convé arreconar tot allò que s’ha utilitzat i treure només allò que necessitarà per a la següent tasca. Així evitam que caiguin pintures a terra, que es dobleguin les fulles, que s’embruti la feineta….

 

 

PER TREBALLAR LECTURA

És molt recomanable llegir un poquet cada dia, però convé que aquest moment de lectura sigui agradable i no forçat. Podem deixar que llegeixi textos del seu interés: Un còmic, un article sobre el seu cantant preferit, sobre un esportista.. o simplement que llegeixi la recepta que haguem de preparar. 

 

ACOMPANYAMENT EMOCIONAL

Per acabar, és important tenir cura de l’acompanyament emocional en un moment tan complicat com el que vivim. Hem de tenir en compte que els adults tenim facilitat per expressar els nostres neguits i angoixes amb paraules, però els nins i nines encara tenen dificultat per posar nom a allò que senten i moltes vegades expressen aquest malestar a través de rabietes, plors i conductes desafiants. Per això, hem de procurar:

-Ser més flexibles i rebaixar el nivell d’exigència. Explicar que s’espera d’ells, negociar i acordar activitats i horaris més que imposar-los. Cal evitar l’enfrontament directe i el càstig.

-Utilitzar estratègies de reforç positiu, per exemple amb un fitxa de punts, donant punts cada dia que es compleix l’horari i les feienetes i que després aquests punts es puguin canviar per un petit premi.

-Realitzar junts activitats d’expressió emocional per poder treure les inquietuds i convidar a parlar-ne. Per exemple podem fer l’activitat de l’arbre de les preocupacions. Consisteix a dibuixar un arbre i a cada fula escriure-hi les coses que es preocupen o que ens fan por.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>