INFANTIL AL SIMÓ BALLESTER.

A l’etapa d’Educació Infantil, que és la recent (curs 2016-2017) incorporada al centre, l’equip docent i pedagògic va creixent any rere any, i cal crear, compartir, consensuar i acordar per poder fer créixer l’escola. Intentam crear un equip cohesionat on tots trobem el nostre lloc, gaudim del nostre dia a dia fent feina, amb il·lusió i entusiasme i on puguem aportar el màxim de nosaltres mateixos, coneixements i vivències sempre sortint del nostre cor.

El nostre equip també està format per professors del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, tots implicats en el projecte de centre, els infants i les famílies. 

En el nostre dia a dia l’infant és el centre de l’aprenentatge, el motor del seu propi creixement. L’equip de mestres construïm uns entorns respectuosos amb ells i amb les seves necessitats (individuals i col·lectives). Per entendre millor tot el que això comporta, hem pensat mostrar-vos com és un dia a dia a l’escola i així intentar aproximar-vos el màxim possible a les nostres vivències, mostrant el com i el perquè ho feim així. 

Una entrada relaxada

Consideram molt important la manera en com començam el dia. Sabem que les entrades relaxades són una bona oportunitat per poder atendre de manera individualitzada als infants i a les seves famílies, per establir vincles més estrets, per crear un clima tranquil, per permetre a les famílies arribar a l’escola sense presses i de manera escalonada i per donar el temps necessari a famílies i infants per acomiadar-se. Per això els infants tenen l’horari d’arribada flexible de les 9h fins les 9:15h. No obstant, les portes del centre s’obrin a les 8:50h per afavorir l’arribada tranquil·la i així poder-se anar canviant les sabates sense pressa. Sí, ho heu entès bé, ens canviam (infants i mestres) les sabates quan entram a l’escola i empram unes tipus crocs o xoquins als espais interiors. D’aquesta manera estam més còmodes (com a casa) i mantenim més nets tots els espais. 

A les 9h cada tutora obre la seva aula rebent als infants amb una rialla, aferrada, besada o xoc de mans, depenent de cada una, i convida a anar a jugar a les propostes prèviament preparades o bé s’asseuen a la rotllana d’assemblea per començar a conversar entre companys i fer posteriorment la rutina del Bon dia (depenent del nivell).

El moment de l’assemblea del dematí és un dels moments més rellevants per recollir relats, pensaments i/o inquietuds dels nostres infants, és un moment per compartir i aprendre amb i dels nostres companys. Després d’aquesta rutina ens preparam per sortir al pati: tornam a canviar les sabates, anam al bany si és necessari, posam jaquetes… per gaudir del pati de 9:50h a 10:30h. Amb aquesta rutina d’hàbits d’higiene i canvi de sabates fomentam que l’infant, a poc a poc, vagi sent cada dia més autònom i tengui una imatge positiva d’ell mateix. El docent és present, amb una actitud d’acompanyament per tal d’ajudar quan l’infant ho requereix. 

Sortim al pati

El moment del pati és un veritable tresor que amaga múltiples i diverses oportunitats. És un magnífic espai educatiu i de creixement i per això el tenim present any rere any amb el projecte de millora “Posem l’escola guapa” per tal d’anar millorant-lo i adaptant-ho a les necessitats dels nostres infants. 

Berenars compartits

Un cop acabat el pati entram tranquil·lament, cada infant va a la seva aula i torna a fer la rutina de canviar-se les sabates, comencen els hàbits d’higiene personal i entren a la seva aula per gaudir del berenar compartit.

El moment del berenar és un altre dels aspectes a destacar del nostre projecte d’educació infantil, ja que l’escola gestiona el berenar i tots els infants mengen el mateix. Aquest projecte sorgeix de la importància que donem a una alimentació equilibrada, sana i saludable per a tots els infants i d’aquesta manera evitam brioixeria, sucs i d’altres aliments no tan saludables. Les famílies abonen a l’escola 25€ per trimestre i aquesta gestiona setmanalment les comandes de iogurts, pa, formatge, fruita i galetes.

El menú que oferim està revisat per un servei de dietètica i nutrició i consta d’un dia de pa amb oli i formatge, d’un dia de iogurts i tres dies de fruita, sempre acompanyats amb galletes d’oli integrals. Aquests moments són molt rics, un temps on els infants gaudeixen del temps compartit, del menjar responsable i al mateix temps, adquireixen bons hàbits saludables. 

Moments d’aula i d’especialistes

Els moments d’aula són moments en que els infants estan amb la seva tutora de referència i els seus companys. Aquests moments es compaginen dins l’horari amb els moments d’especialistes: d’anglès, de música i de psicomotricitat. Es treballen de manera globalitzada, mitjançant la programació anual, els continguts corresponents al currículum adaptat-ho a les característiques dels infants i amb l’objectiu de desenvolupar les capacitats de cada un, la seva maduresa i la seva autonomia, contribuint a la formació de la seva personalitat i a la reflexió. Aquests moments segueixen la línia de centre de respectar els diferents ritmes dels infants, d’escoltar i mirar-los per tal d’apropar-nos el màxim possible al seu món interior i les seves vivències, per així, atendre’ls davant les seves demandes i necessitats, des d’una posició de respecte i amor. 

Pel que fa als especialistes cal dir que treballen l’anglès a l’aula una hora per setmana i també a l’espai de lliure circulació de Jugam a Ser, ja que la mestra responsable és la d’anglès. Els infants aprenen des de ben petits a escoltar una altra llengua, despertant mecanismes al seu cervell que els ajudaran a adquirir noves llengües, tot això mitjançant el joc, cançons, contes. 

La música es treballa en dues sessions setmanals amb el grup desdoblat als nivells de 4t i 5è d’educació infantil. Al nivell de 6è d’infantil es treballa una sessió setmanal amb el grup desdoblat, una sessió de cant amb el grup sencer i mitja hora a la setmana de taller d’instruments, a càrrec de professors/es del cos de música i arts escèniques del Conservatori. En aquesta etapa es treballa la sensibilització musical, és a dir, a partir del moviment i el cant es vivencien conceptes musicals que tendran un tractament més formal en les etapes posteriors. Per tal d’arribar a aquest objectiu, es desenvolupen sessions de cant i de moviment en les quals la veu cantada es converteix en l’element de comunicació i cohesionador del grup i sessions d’exploració sonora, en les quals s’ofereix a l’infant varietat d’instruments i objectes sonors perquè pugui explorar lliurement els conceptes que va integrant.

La psicomotricitat és una activitat vivenciada basada en l’experimentació a través del moviment, la pràctica del cos i la relació amb els objectes i l’espai. En una sessió de psicomotricitat es proposa aquest espai (la sala de psicomotricitat), un temps i uns objectes (principalment mòduls de goma escuma de grans dimensions) perquè s’expressi motriument, de manera espontània segons els seus desitjos, necessitats, interessos, ritmes… En aquesta sala, l’infant que és un ésser únic i global, descobreix primer el seu cos (amb les seves possibilitats i limitacions …) més endavant descobreix els objectes, l’espai, el temps i després descobreix als altres desenvolupant la part social i afectiva. 

Moments de lliure circulació

Dins l’organització setmanal dedicam dos dies a la lliure circulació, els dimecres i dijous de 12:00h a 13:30h, on els infants amb la seva medalla trien on volen anar. Incloure moments de joc com aquests suposa reorganitzar l’espai (aules), el temps, adaptar altres espais (per baixar ratios) per tal de realitzar-hi diferents tipus d’activitats adaptades a tots els nivells evolutius dels infants. Aquests espais d’aprenentatge pretenen respondre a les necessitats d’experimentació i joc dels infants. Per això els materials es pensen i es trien amb molta de cura, estructurats i no estructurats, que permetin activitats obertes amb respostes múltiples. 

A principi de curs els infants elaboren la seva medalla que serà la seva clau per entrar als diferents espais. A les 12h la tutora obre la porta de l’aula i s’obre un ventall d’oportunitats de joc i experiències. Els espais que s’ofereixen actualment són (clicau a l’enllaç): Jugam a ser, Es Taller, Filiagulla, Es terrari, Sa Cuineta, Dits Fins, Cuinalletres, Creacions, Pintart, Calma i Viu l’Aventura. Els infants circulen, experimenten i aprenen, i mitjançant el tanteig aprenen també a posar-se reptes quan l’adult, que està al seu costat, confia en les seves capacitats. El paper de l’adult és de mediador, d’acompanyant: asseure’s al costat de l’infant oferint una conversa, una proposta, una mirada, una aferrada… Els infants per naturalesa tenen el desig de descobrir, experimentar, investigar, canviar, aprendre i evolucionar, l’adult sols ha d’afavorir l’ambient idoni per a que tot això passi. 

En definitiva, intentam crear espais i moments amb l’objectiu de compartir i conviure en un clima de benestar, tranquil·litat i felicitat, on s’uneixen edats, pensaments, ritmes, maneres de fer i entendre la vida ben diferents on tots hi tenim cabuda. 

Activitats complementàries 

Al nostre centre es duen a terme una sèrie d’activitats complementàries que ofereix la xarxa educativa i les pròpies dels projectes que es duen a terme al centre. Aquestes són activitats didàctiques que es realitzen amb l’alumnat en horari  lectiu (majoritàriament) i que, tot i formar part de les programacions, tenen caràcter diferenciat pel moment o l’espai on es realitzen. En són un exemple les excursions, les activitats de la Conselleria com Viu la Cultura o Educació Ambiental, les activitats de l’Ajuntament de Manacor, les sortides pel barri, les festes i celebracions culturals del nostre poble i entorn, i moltes d’altres de semblants. 

I per poder corroborar tot això ens agradaria ensenyar-vos una mostra d’alguns testimonis familiars del nostre centre, ja que és amb el seu boca a boca que podreu comprendre d’una mateixa prespectiva la vida al Simó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>