JUGUEM AMB EL LLENGUATGE DES DE CASA!

Des de l’equip de suport vos proposam un recull de jocs i recursos per treballar el llenguatge en família. 

El llenguatge és el vestit del nostres pensaments (S.Johnson)

1. Jocs d’escoltar

Escoltant sorolls. Abans de començar el joc és important que parleu sobre la diferència entre escoltar amb els ulls tancats i amb els ulls oberts. Després de pocs minuts, convideu als infants a dir el diferents sorolls que han escoltat (respiració, batec del cor, tic-tac del rellotges, pilar d’ocells, etc.).

Amagant el despertador. Se tracta de localitzar un soroll que se barreja fàcilment amb altres sorolls de l’ambient. Demanau als infants que se tapin els ulls i amagueu un rellotge amb alarma, temporitzadors, etc. Una vegada amagat, han d’intentar trobar el “despertador”.

Qui diu què? En aquest cas els sorolls són produïts pels animals (poden ser de joguina o fins i tot dibuixats). Distribuïu els animals entre els membres de la família i un d’ells és l’encarregat de fer les onomatopeies. Els altres participants han d’aixecar l’animal o el dibuix dient: “és un (moix) que fa (miau)”. 

El joc del telèfon. Tots els participants estaran asseguts en rotllana, aleshores un d’ells “xiuxiuejarà” una paraula a la persona que tindrà a la seva esquerra, cada membre haurà de repetir al què ha sentit al qui tingui a l’esquerra fins acabar la volta. El darrer dirà quina és la paraula que li ha arribat.

Recordes? Aquest és un joc d’instruccions seqüenciades, cal que siguin relativament senzilles i curtes. Per exemple: “Vés cap a la taula i agafa un llapis”, “agafa tres joguines i somriu”, “aixeca’t, aguanta’t amb una cama, vés botant a peu coix fins a la porta i crida OH”.

2. Rimes, refranys i embarbussaments

Contes amb rimes. Aquest joc té l’objectiu d’ensenyar als nostres infants a notar les paraules que rimen i iniciar-los a que puguin avançar possibles rimes en un conte o cantarella. Exemples de cantarelles de contes:

Patim, patam, patum

homes i dones del cap dret,

patim, patam, patum,

no trepitgeu en Patufet.

Patufet, on ets?

Sóc a la panxa del bou,

on no hi neva ni hi plou,

quan el bou farà un pet,

sortirà en Patufet

Bufaré, bufaré

i la casa enfonsaré

Rimes a través del moviment. Se tracta de centrar l’atenció dels infants en la rima. El joc multisensorial és un mitjà valuós per captar l’atenció del menuts. Tots els participants estaran asseguts en rotllana o un devora l’altra fent una línia, amb les cames estirades cap endavant, tots diran la cantarella, i un d’ells al mig del cercle anirà tocant cadascuna de les cames dels participants, seguint la direcció de les agulles del rellotge o botant de manera lineal. Cada vegada que el qui diu la cantarella digui una paraula màgica coincidint amb la cama d’un dels participants, aquest l’haurà d’amagar. Tan aviat com un dels participants «perdi» les dues cames quedarà eliminat i el darrer que manté alguna cama és el que passa al mig.

Exemple de cantarella: La gallina Ponicana Paraules màgiques: ponicana, setmana, deu, Seu, peu

Un vaixell carregat de… Per realitzar aquest joc és important tenir algun objecte per llançar com una pilota. Per començar direu: «Un vaixell carregat de… macarrons! Aleshores, llanceu la pilota a l’infant i aquest haurà de dir paraules que rimin en macarrons (cartrons, botons, bastons…)

Variant: Aquesta activitat també se pot aprofitar per treballar famílies de paraules, camps semàntics, etc. Per exemple: «Un vaixell carregat de… fruita! (poma, pera, plàtan)

Refranys. Podeu consultar el refranyer temàtic, dites mallorquines. A partir d’aquí els infants poden fer un dibuix del refrany o dit que més els hagi agradat.

Embarbussaments. Els embarbussaments són exercicis molt divertits perquè els infants millorin la pronunciació i la vocalització, animau-vos! Aquí teniu un recull d’embarbussaments típics de Mallorca

3. Paraules i frases

Frases divertides. Per fer aquest joc necessitarem paper, llapis i colors. Pels infants més petits se tractaria de dibuixar a diferents targes els elements de la nostra frase: personatge que agradi a l’infant (Marshall de la patrulla canina), després a una altra tarja dibuixarem una gorra vermella. Seguidament construirem tots junts la nostra frase col·locant les targes en l’ordre correcte: En Marshall du una gorra vermella

Pels infants més grans podrem escriure distintes paraules en diferents targes i construir la frase que s’amaga.

La bossa dels objectes misteriosos. Aquest joc tracta de ficar petits objectes variats dins una bossa o una capsa, l’infant traurà dos objectes i crearà una frase o una història.

4. Sons inicials i finals

Cada parauleta a la seva caseta. Reunirem una sèrie d’objectes o dibuixos i els infants amb la nostra ajuda els classificareu segons el so inicial o final. Per exemple: m → mocador, mà, mòbil…

Veig, veig… Aquest joc pot ser una ampliació de l’anterior. En aquest cas escamparem joguines i/o dibuixos enmig d’un cercle. Aleshores demanarem als infants que cerquin les joguines i/o dibuixos que comencin amb un determinat so inicial. Per exemple: p → paper, pa, pot…

Variant: endevinar els objectes que trobem de manera natural dins ca nostra, sense la necessitat de reunir-lo en un espai concret com en un cercle.

5. Introduïm lletres i lletrejam!

Emparellem! Aquest joc se tractarà que els infants relacionin un objecte o un dibuix amb el nom corresponent escrit a una tarja. Per exemple: se presentar diferents dibuixos (lluna, llamp, llit) i targes amb el nom d’aquests objectes escrits, els infants hauran de d’emparellar cada objecte amb el seu nom.

Afegim lletres! A un paper dibuixarem un objecte o animal i a devora escriurem el seu nom però hi haurà lletres que no apareixeran, doncs els infants hauran de descobrir de quines lletres se tracten.

Paraules disfressades. Aquest joc tracta d’introduir als infants en el lletreig de paraules d’esquerra a dreta. Començareu dient una paraula de dos sons, per exemple: al, després escriureu les lletres corresponents a un paper. A continuació afegireu amb l’infant una de les lletres que ell conegui al començament de la paraula (mal, pal, sal, etc) així anireu construint-ne de noves!

La paraula amagada. Consisteix en escriure 10 lletres aleatòries a un paper o amb altres materials que tingueu a casa, guanya el joc qui aconsegueix crear la paraula més llarga amb les lletres disponibles.

 

RECURSOS WEB:

Onomatopeies animals de la granja (Educació Infantil)

Seqüències de colors (Educació infantil)

Memory de colors (Educació Infantil)

Memory de vocals (Educació Infantil)

Els tres porquets (Educació Infantil i primer cicle d’Educació Primària)

Memory musical (Educació Infantil i primer cicle d’Educació Primària)

Memory d’emocions (Educació infantil i primer cicle d’Educació Primària): Memory 1, Memory 2, i Memory 3.

Joc pictogrames

Sopa de lletres primaveral (Educació Primària)

Sopa de lletres medi ambient (Educació Primària)

Camps semàntics (Educació Primària): Camps semàntics 1 i Camps semàntics 2

Passaparaula d’oficis (Educació Primària)

Mots encreuats dels mesos de l’any (Educació Primària)

Ordenar frases (Educació Primària) i Ordenar frases amb pictogrames

Vertader o fals? (Educació Primària)

 

WEBS INTERESSANTS

Aula PT – Blog de Recursos Educativos

Maestros de Audición y Lenguaje | Materiales para trabajar Audición y Lenguaje por Eugenia Romero

El portal de la educación – Orientación Andújar – Recursos Educativos

ARASAAC: Aragonese Centre for Augmentative & Alternative Communication

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>